Aantal volgers op Instagram klopt niet, en dit is de reden

Is het je al eens opgevallen dat het aantal volgers op Instagram niet altijd klopt? Er kan sprake zijn van een storing, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Zo is de volg-en-ontvolg methode enorm populair. Ontdek waarom je ineens volgers kwijtraakt of de statistieken niet kloppen.

Bekijken hoeveel volgers je hebt

Instagram is een snelgroeiend social media platform. Je deelt je foto’s en video’s met een begeleidende tekst (hoeft niet). Via hashtags weten geïnteresseerden jou te vinden.

Iedereen kan jou volgen (openbaar) of je een volgverzoek sturen (privé account). Hoe zie je hoeveel volgers je op Instagram hebt? Ga hiervoor naar je eigen profiel. Bovenaan je profiel zie je het aantal volgers en hoeveel mensen jij volgt.

Statistieken aantal volgers klopt niet

Soms valt het op dat het aantal volgers op Instagram niet klopt. Er staat dat je 100 volgers hebt, terwijl je zeker weet dat dit er 150 zijn. Om maar een voorbeeld te noemen. Wat is er aan de hand? Het kan om verschillende problemen of zaken gaan.

Laat ik beginnen met een Instagram storing. Bij een storing werkt niet alles zoals het zou moeten doen. Soms kun je geen berichten plaatsen of likes uitdelen. Het kan ook dat het aantal volgers niet klopt, waardoor het er ineens een stuk minder zijn. Geen paniek: je volgers zijn echt niet verdwenen. Zodra de storing voorbij is, kloppen de statistieken weer en zijn alle volgers opnieuw zichtbaar.

De volg en ontvolg methode

Je zult vast wel gemerkt hebben dat veel onbekenden jou volgen. Je vindt al die aandacht leuk, dus ga je terug volgen. Dat is immers wel zo netjes. Wat blijkt nu? Een aantal dagen later ontvolgen deze zelfde mensen jou weer. Wat is er aan de hand?

Ze passen de volg en ontvolg methode toe. Dit heet ook wel follow and unfollow. Mensen volgen jou in de hoop dat je ze terugvolgt. Na een aantal dagen ontvolgen ze je weer, hopende dat je dit niet in de gaten hebt. Zo kunnen ze hun Instagram account laten groeien.

Dit is geen eerlijk spelletje, maar de meeste mensen hebben dit niet in de gaten. Zie jij dat je aantal volgers afneemt? Dan kun je te maken hebben met de volg-ontvolg methode.

Opruimactie door Instagram

Er is nóg een reden waarom het aantal volgers op Instagram niet klopt: een opruimactie. Eens in de zoveel tijd verwijdert Instagram alle nepaccounts en spamaccounts. Het gaat hier dan om miljoenen accounts die van de aardbodem verdwijnen.

Hoe herken je eigenlijk een nepaccount op Instagram? Vaak zijn dit lege accountants zonder profielfoto of media. Ook accounts die veel andere mensen volgen maar zelf nauwelijks volgers hebben, kunnen wel eens nep zijn.

Waar ik zelf veel mee te maken krijg zijn accounts van mannen die militair of arts zijn en mij gaan volgen. Het gaat hier altijd om buitenlandse accounts. Eigenlijk weet je direct dat dit nepaccounts zijn. Tegenwoordig neem ik niet meer de moeite om dit soort accounts te verwijderen of te blokkeren: tijdens een volgende opruimronde door Instagram ben je van dit soort accounts af. Maar heb je niet zoveel volgers dan vallen die nepaccounts natuurlijk wel direct op.

Problemen oplossen wanneer aantal volgers Instagram niet klopt

Het kan natuurlijk dat Instagram een storing heeft en het juiste aantal volgers vanzelf terugkomt. Wil je weten of er een storing is, kijk dan eerst op Instagram zelf. Surf ook eens naar de website allestoringen.nl: hier vind je vaak meer informatie.

Vind je de volg en ontvolg methode vervelend omdat hierdoor het aantal volgers op Instagram niet klopt? Wanneer onbekenden jou gaan volgen, volg dan niet direct terug. Laat hier minimaal zeven dagen overheen gaan. Mensen die de volg en ontvolg methode gebruiken zullen jou altijd binnen zeven dagen weer ontvolgen. Zo scheid je het kaf van het koren.

Gebruik je jouw account voornamelijk privé, pas dan je privacy instellingen aan. Zorg ervoor dat anderen jou niet zomaar kunnen volgen maar dat je hier eerst toestemming voor geeft. Zo bepaal je zelf wie jou wel en niet mag volgen.

Volg mij op Instagram

Dit artikel over “aantal volgers Instagram klopt niet” is jouw met alle liefde aangeboden door Bianca, (SEO) tekstschrijver en social media chick. Vind je het leuk om mij te volgen op Instagram? Dat doe je hier. Heb je een tekst voor je website, webshop of sociaal media nodig dan mag je altijd contact opnemen.

Bianca Walraven is gespecialiseerd tekstschrijver.

  • SEO teksten
  • Blogs
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • SEO consultancy