Aantal tekstschrijvers in Nederland

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Hoeveel tekstschrijvers telt Nederland? Je komt heel wat tegen, van copywriters en journalisten tot SEO tekstschrijvers. Het aantal tekstschrijvers blijft groeien, mede door de grote vraag naar goede schrijvers. Ben je net zo nieuwsgierig als ik en wil je weten hoeveel tekstschrijvers er in Nederland rondlopen? Laten we dit samen bekijken.

Je hebt (SEO) tekstschrijvers, copywriters en journalisten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Deze drie termen worden vaak door elkaar gebruikt terwijl ze niet dezelfde betekenis hebben. Wel kunnen werkzaamheden elkaar overlappen:

 • SEO tekstschrijver: houdt zich met teksten voor het internet bezig met als doel een goede vindbaar heidin zoekmachines
 • Tekstschrijver: schrijft (eenvoudige) teksten voor het internet of printmedia
 • Copywriter: richt zich op advertentieteksten en reclamemateriaal
 • Journalist: schrijft nieuwsberichten voor kranten, vakbladen en gerelateerde websites

Veel tekstschrijvers noemen zich copywriter en andersom. Om het aantal tekstschrijvers in Nederland te achterhalen nemen we dus alle (SEO) tekstschrijvers en copywriters erbij. Geen journalisten want dat is een vak apart. Hoewel er natuurlijk ook journalisten zijn die wat bijverdienen met het schrijven van webteksten.

Ook belangrijk om te weten: er zijn in Nederland ook veel boekschrijvers. Dit is wéér een vak apart. Ook deze neem ik niet mee in het overzicht aantal tekstschrijvers in Nederland.

Aantal inschrijvingen Kamer van Koophandel

Laten we eerst naar het aantal inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel kijken. Zo krijg je een beter idee van het aantal professionele tekstschrijvers. Maar let op, ruim de helft van alle actieve tekstschrijvers staat helemaal niet ingeschreven bij de KvK. Het gaat dan veelal om studenten of uitkeringsgerechtigden.

Goed, een tekstschrijver kan zich bij de KvK inschrijven onder de volgende standaard bedrijfsindelingen (SBI):

 • 7311 Reclamebureaus
 • 9003 Schrijven en overige scheppende kunsten

Onder reclamesbureaus vallen alle schrijvers van reclameteksten (copywriters). Schrijven en overige scheppende kunsten betreft niet alleen tekstschrijvers maar ook kunstenaars, beeldhouwers, edelsmeden en nog veel meer. Je kunt dus zeker de helft hiervan wegschrappen. En nog een beetje extra voor de boekschrijvers.

Er staan ruim 39.000 personen/ bedrijven ingeschreven onder schrijven en overige scheppende kunst waarvan ruim 15.000 (SEO) tekstschrijvers. Dan staan er nog 30.000 reclamebureaus ingeschreven waarvan ongeveer 10% tekstschrijver is dus in totaal staan er ongeveer 18.000 tekstschrijvers bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

Zoveel tekstschrijvers vind je op het internet

Hoe zit het dan met het aantal tekstschrijvers in Nederland dat niet geregistreerd staat? Deze zoekresultaten krijg je wanneer je de volgende zoektermen in Google intypt:

Bij die laatste zoekopdracht zitten ook veel anderstalige zoekresultaten, omdat copywriter een wereldwijd begrip is.

Ga je kijken welke pagina’s in de zoekresultaten écht van tekstschrijvers zijn dan kom je de volgende zoekresultaten tegen:

 • Tekstschrijver: 54.500
 • SEO tekstschrijver: 2.150
 • Copywriter: 2,7 miljoen

Aantal tekstschrijvers Nederland: de cijfers

Wanneer je het aantal inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel met de zoekresultaten in Google vergelijkt dan kun je de volgende conclusie trekken.

Aantal tekstschrijvers Nederland: tussen de 18.000 en 30.000

Waarvan er minstens 18.000 bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven. Dit zijn er een stuk meer dan het aantal online marketingbureaus in Nederland.

Trends op het gebied van teksten (content)

Je ziet de laatste jaren heel wat veranderen op het gebied van content. Een veelgehoorde uitspraak: content is king. Dat geldt nog steeds en wordt alleen maar sterker. Maar de manier van schrijven is wel veranderd. Saaie opsommingen, lange lijstjes en slaapverwekkende teksten behoren tot de verleden tijd. Dit is waar de betere tekstschrijver rekening mee houdt:

Het is de kunst om een tekstschrijver te vinden die rekening houdt met de nieuwste trends. Hierbij is het ook nog eens belangrijk om voor een SEO tekstschrijver te gaan, maar wel iemand die zich ook écht op zoekmachine optimalisatie richt.

Moet ik een (SEO) tekstschrijver inhuren?

Hoe weet je nu of je wel of geen tekstschrijver moet inhuren? In de volgende gevallen is het inhuren van een tekstschrijver zeker aan te raden:

 • Je wil meer websitebezoekers
 • Je stuurt aan op een hogere conversie
 • Je wil je online zichtbaarheid vergroten

Voorzichtig met de term SEO tekstschrijver

Het probleem met tekstschrijvers is dat ze dondersgoed weten dat er veel vraag is naar SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. Hierdoor kom je veel schrijvers tegen die zich aanbieden als SEO tekstschrijver of je een SEO proof tekst beloven. Terwijl die tekst misschien helemaal niet SEO proof is. Deze tekstschrijver heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Ken je die uitdrukking?

Mijn tip: kijk altijd hoe goed een SEO tekstschrijver met de eigen website of voor opdrachtgevers in zoekmachines scoort. Een goed voorbeeld:  dit artikel heb je in de zoekmachine gevonden. Hieraan zie je dat ik een SEO tekstschrijver ben. Zo eenvoudig is het. Kijk hier dus goed naar, dan weet je ook zeker dat je een waardevolle investering doet.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven